Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2015

Ντοκιμαντέρ για το «ΘΕ.ΑΜ.Α.» στη ΝΕΡΙΤ 27/03/2015

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου), η ΝΕΡΙΤ Plus προβάλλει εκείνη τη μέρα, στις 17.00, το ντοκιμαντέρ «ΘΕΑΜΑ» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), που γύρισαν με αμεσότητα και ευαισθησία η Ελιάνα Περηφάνου και η Μαρία Σιδηροπούλου. Στο ντοκιμαντέρ, που έχει ήδη προβληθεί σε πολλές χώρες, βλέπουμε στιγμιότυπα από τον «Καβάφη» και τις πρόβες και την παράσταση της «Ιστορίας του Ζωολογικού Κήπου», όπου ο Βασίλης Οικονόμου και οι ηθοποιοί Πάνος Ζουρνατζίδης, Μαρίνα Μπεσίρη, Έφη Τούμπα, Χριστίνα Τούμπα και Γιώργος Ηλιάκης μιλούν για τη δουλειά του «ΘΕΑΜΑ» μέσα από τις εμπειρίες τους.
Γνωρίσαμε το «ΘΕΑΜΑ» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) πέρυσι με την παράσταση του έργου «Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι, όταν παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την Αθήνα και άλλες πόλεις. Το «ΘΕΑΜΑ» είναι το μοναδικό θέατρο στην Ελλάδα με ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες στην κύρια σύνθεσή του. Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου), η ΝΕΡΙΤ Plus προβάλλει εκείνη τη μέρα, στις 17.00, το ντοκιμαντέρ «ΘΕΑΜΑ», που γύρισαν με αμεσότητα και ευαισθησία η Ελιάνα Περηφάνου και η Μαρία Σιδηροπούλου. Στο ντοκιμαντέρ, που έχει ήδη προβληθεί σε πολλές χώρες, βλέπουμε στιγμιότυπα από τον «Καβάφη» και τις πρόβες και την παράσταση της «Ιστορίας του Ζωολογικού Κήπου», όπου ο Βασίλης Οικονόμου και οι ηθοποιοί Πάνος Ζουρνατζίδης, Μαρίνα Μπεσίρη, Έφη Τούμπα, Χριστίνα Τούμπα και Γιώργος Ηλιάκης μιλούν για τη δουλειά του «ΘΕΑΜΑ» μέσα από τις εμπειρίες τους.

Ο Βασίλης Οικονόμου, ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός με αναπηρία που σπούδασε σε Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης, ένας άνθρωπος με πολύπλευρη πανεπιστημιακή μόρφωση και καλλιέργεια, μετά από μία σημαντική πορεία ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, δημιούργησε το «ΘΕΑΜΑ» το 2010. Σήμερα, το υψηλό επίπεδο της δουλειάς του είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως αντάξιο με το ανάλογο της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας, όπου έχει προσκληθεί επανειλημμένως σε σπουδαίες διοργανώσεις σεμιναρίων θεατρικής παιδείας, παραδίδοντας master classes υποκριτικής και διαλέξεις. Πληροφορίες για το «ΘΕΑΜΑ» παρέχουν το www.distheater.gr και το theaterndisability.blogspot.com.

Ο Μιχάλης Ταμπούκας, ένας από τους ηθοποιούς χωρίς αναπηρία του «ΘΕΑΜΑ», μας είχε μιλήσει με αφορμή την «Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου», όπου υποδύθηκε τον Τζέρι. Για τη δουλειά του «ΘΕΑΜΑ», λέει: «Έχει ως αφετηρία το μεδούλι της σκηνικής διαδικασίας, με ζητούμενο να προχωρήσει στη θεατρική πράξη. Από την πρώτη πρόβα μέχρι την τελευταία παράσταση, η εργασία είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Ξεκινούμε από την άγνοια για να προχωρήσουμε στην εμπειρία της μάθησης. Η εκάστοτε φυσιολογία είναι ένα εκφραστικό μέσο του καθενός. Και στο θέατρο, μέσω των εκφραστικών του μέσων, ο ηθοποιός πηγαίνει πέρα από αυτά ανάλογα με την εργασία του. Το ότι λοιπόν το «ΘΕΑΜΑ» είναι πέρα από την αναπηρία, ισχύει για τον εξής απλό λόγο ότι εκ προοιμίου το Θέατρο, από την ιδιοσυστασία του, είναι πέρα από την αναπηρία».


Πηγή: Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=33&artid=222484

Δεν υπάρχουν σχόλια: